Bejelentkezés

Jelenlegi hely

Címlap

Savanyított káposztával készült egyéb ételek

Savanyú káposztás kenyér

 

Hozzávalók:
Kenyérhez:375 g kenyérliszt,1/2 zacskó szárított élesztő,1 teáskanál só,2 teáskanál köménymag,2 evőkanál vaj,2,5 dl langyos víz

Töltelékhez:500 g savanyú káposzta (kóstoljuk meg, ha nagyon savanyú, akkor mossuk át),1 fej vöröshagyma,2 babérlevél,4 pár virsli

Elkészítése: A káposztát 0,5 evőkanál vajon megdinszteljük. Apró darabokra tördeljük a babérleveleket, meghámozzuk a vöröshagymát és a káposztához adjuk. További 15 percig dinszteljük, majd kivesszük belőle a vöröshagymát és hagyjuk kihűlni. A kenyérhez a lisztet összekeverjük a szárított élesztővel. Hozzáadjuk a sót, a köménymagot, a langyos vizet és a vajat. Kézzel vagy géppel alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Ha megkelt lisztezett deszkán átgyúrjuk és kb 36*36 cm-es négyzetté nyújtjuk. A káposzta felét a tésztára halmozzuk, rárakjuk a virsliket és befedjük a maradék káposztával. A tészta széleit felhajtjuk a káposzta felett, megkenjük vízzel és jól összenyomkodjuk. A tésztát kivajazott sütőlapra helyezzük és előmelegített 200-230°C-os (gázsütőn 6-8 fokozat) sütőben 50 perc alatt arany barnára sütjük.

Káposztaleves pirított zsemlekockával

 

Hozzávalók:
 

2 szál cserkészkolbász,20 dkg sonka-szalámi,10 dkg füstölt szalonna,1,5 kg savanyú káposzta 3 fej vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,5 zsemle,4 evőkanál vaj vagy főzőmargarin,2 babérlevél só, őrölt bors,1/2 teáskanál szemes bors, 1 evőkanál édesnemes pirospaprika,1 teáskanál őrölt kömény.

Elkészítés: A füstölt szalonnát kockára vágjuk, zsírját fazékban kiolvasztjuk. A cserkészkolbászt felkarikázzuk, a felszeletelt sonka-szalámit csíkokra metéljük. Mindkettőt a szalonnához adjuk, és néhány percig együtt pirítjuk. A szalonnapörcöt, a sült kolbászt és a pirított felvágottat szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a megtisztított, kockára vágott vöröshagymát és az összezúzott vagy présen átnyomott fokhagymát. Meghintjük őrölt köménymaggal és pirospaprikával, majd hozzáadjuk az ízlés szerint kimosott savanyú káposztát. Felöntjük 2 l vízzel, beledobjuk a babérlevelet és a szemes borsot, majd fedő alatt megfőzzük. Közben a zsemléket kockára vágjuk, és forró vajon vagy főzőmargarinon arany barnára sütjük. A szalonnapörcöt, a kolbászt és a felvágottat visszatesszük a levesbe és összemelegítjük. Pirított zsemlekockákkal meghintve tálaljuk.

Káposztás krumplileves

 

Hozzávalók:
 

40 dkg burgonya,25 dkg savanyú káposzta,15 dkg puha, füstölt kolbász,1 kis fej vöröshagyma,5 dkg füstölt szalonna,1 csapott evőkanál finomliszt,1 evőkanál vegeta,
ízlés szerint kevés kristálycukor,1 mokkáskanál csombor (borsikafű),1 mokkáskanál törött fekete bors,2 dl tejföl,1 teáskanál piros fűszerpaprika, csipetnyi csípőpaprika (vagy paprikakrém, esetleg néhány csípős hegyespaprika-karika).

Elkészítés: A burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom. A savanyú káposztát is felaprítom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, a füstölt szalonnát felkockázom. A füstölt kolbászt megmosom, bőrét lehúzom és felkarikázom. A szalonnát kis lángra teszem, és zsírját kiolvasztom, közben kevergetem, hogy egyenletesen "izzadjon". A pörcöt szűrőkanállal kiszedem és félreteszem. A visszamaradt zsíron zsemleszínűre pirítom a lisztet, majd a tűzről félrehúzom és belekeverem a pirospaprikát meg a hagymadarabkákat. Ezután felöntöm három deci hideg vízzel, és folytonos keverés közben felforralom. Ha már sima a hagymás-paprikás rántás, akkor hozzáöntök még öt deci vizet és beleteszem a nyers burgonyakockákat. Beleszórom a vegetát, a borsot, a csombort és a csípős paprikát, majd nagyon kis lángon (hogy ne futhasson ki a leves) puhára főzöm. Csak ezután teszem bele az apró savanyú káposztát és a kolbászkarikákat. Ha a káposzta is megfőtt, ízlés szerint ízesítem a cukorral, esetleg kevés sóval, végül beleöntöm az egy deci vízzel simára kevert tejfölt. Az egészet jól összeforralom.

Savanyú káposztaleves 2.

 

Hozzávalók:
 

1 fej vöröshagyma,1 érett alma,3 evőkanál szójaolaj,300 g savanyú káposzta,1-2 szem szegfűszeg,1 babérlevél,1/2 teáskanál kömény,3-5 szem borókabogyó,1 I tyúkhús-alaplé,
só, fekete bors,1/2 teáskanál őrölt paprika,1/2 teáskanál majoránna,400 g burgonya,1/8 l fehérbor,2 evőkanál tejföl,250 g parasztkolbász.

Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk és felkockázzuk. Az almát meghámozzuk, kivesszük a magházát, majd kockákra vágjuk. Az olajt fazékban felforrósítjuk, megpirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk az almát, 2-3 percig dinszteljük anélkül, hogy megbarnulna. A savanyú káposztát szétszedegetjük, azt is hozzáadjuk. .Szegfű- szeget, babérlevelet, köményt és borókabogyót teszünk bele (ízlés szerint gézzacskóban, később könnyen kidobható). 2-3 perc múlva hozzáöntjük az alaplét, majd sóval, borssal, pirospaprikával és majoránnával ízesítjük. A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, és rögtön hozzáadjuk. Be- ' leöntjük a bort, majd a levest 25 percig lefedve alacsony hőfokon főzzük. Időnként megkeverjük. Ezt követően tejföllel ízesítjük. A babérleveles fűszerzacskót kiszedjük. A kolbászt vastagabb szeletekre vágjuk és hozzáadjuk.

Szoljanka

 

Hozzávalók:
 

40 dkg sertésszív,2 pár virsli,25 dkg savanyú káposzta,25 dkg zöldbab (lehet konzerv is, levével együtt),1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér,1 citrom,1 evőkanál kapribogyó,
2 dl tejföl,1 fej vöröshagyma,1 evőkanál olajbogyó,1-1 teáskanál liszt és pirospaprika,3 evőkanál olaj,1 csokor petrezselyemzöld, só, cukor, őrölt fekete bors, ízlés szerint.

Elkészítés: A megtisztított sertésszívet vékony csíkokra metélem. A felhevített olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és ráöntök 2 evőkanál vizet. Ezután hozzáteszem a szívet, erős lángon fehéredésig keverem, majd felöntöm, 1,5 l vízzel. Felforralom és félpuhára főzöm. Ezután adom hozzá a megtisztított és vékonyka hasábokra vágott zöldséget, a 3 cm-es darabokra tördelt zöldbabot (ha konzervet használok, akkor azt az utolsó pillanatban teszem a levesbe, mivel még megfőzték), az apróra vágott savanyú káposztát, a félbevágott kapribogyót, a kimagozott és apróra metélt olajbogyót, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéjat, sót, borsot és készre főzöm. Ezután a citromot kettévágva az egyik felét meghámozva vékonyra karikázom (fehér bundáját leveszem, nehogy megkeserítse az ételt) és félreteszem, a másik feléből a levet kicsavarom, átszűröm és beleöntöm a levesbe. Hozzáteszem a felkarikázott virslit is, végül a lisztes tejföllel besűrítem. Felforralom, beleszórom a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a félretett citromkarikákkal díszítve tálalom. Rendkívül kiadós, finom leves, egytálételnek is megfelelő.

Babos káposzta

 

Hozzávalók:
 

20 dkg száraz bab,50 dkg savanyú káposzta,0,5 l füstölt hús leve (vagy 0,5 l víz, 1 húsleveskocka és 1 mokkáskanál füstízű só),1 nagy fej vöröshagyma,2 dl tejföl,
2 evőkanál olaj,1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint őrölt fekete bors.

Elkészítés: Az átválogatott és megmosott babot előző este hideg vízbe áztatom, majd az étel készítése előtt leszűröm, és a füstölthúslében puhára főzöm. (Legjobb kuktában főzni, mert így negyedannyi idő alatt elkészül.) Közben az olajban üvegesre párolom a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát, majd a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, és ráöntök 2 evőkanál vizet. Az apróra vágott savanyú káposztát is rádobva, fedő alatt, gyakori keverés közben puhára párolom, és a már megfőtt babhoz keverem. Megborsozom, és a tejföllel besűrítem. Felforralom és tetszés szerinti feltéttel kínálom. (Nagyon finom egy szelet füstölt, főtt tarjával a tetején.)

Burgonyás káposztatekercs

 

Hozzávalók:
 

8 db nagy savanyúkáposzta-levél,2 közepes nagyságú, héjában főtt burgonya,2 gerezd fokhagyma,1 púpozott mokkáskanál só,2 evőkanál tejföl,5 dkg vaj (vagy margarin),1 savanykás, aromás alma,1 mokkáskanál törött fehér bors.

Elkészítés: A megfőtt, még meleg burgonyát hámozás után lereszelem, az almát megmosom, kicsumázom, és ugyancsak lereszelem. A vajat a tejföllel habosra keverem, beleteszem a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd hozzákeverem a reszelt burgonyát és az almát. A kierezett savanyúkáposzta-leveleket egyenként kiterítem, és mindegyiket bekenem a burgonyás krémmel. Ezután szorosan felcsavarom, mint a rétest szokás. Egyenként Folpack fóliába vagy alufóliába csomagolom, és a hűtőszekrényben jól kifagyasztom. Tálalás előtt ujjnyi vastag karikákra vágom és megmosott, leszárított salátalevelekre helyezem.

Káposztaleves másképpen

 

Hozzávalók:
 

50 dkg savanyú káposzta (vagy csalamádé),2 pár virsli,25 dkg vegyes leveszöldség,10 dkg füstölt (lángolt) kolbász,1 fej vöröshagyma,5 dkg füstölt szalonna,1 teáskanálnyi piros fűszerpaprika. 2 gerezd fokhagyma,2 dl tejföl,1 evőkanál finomliszt,1 babérlevél,1 teáskanál paradicsompüré,1 csokor kapor (vagy 1 teáskanál szárított kapor),1 evőkanál vegeta,1 mokkáskanál törött bors, csipetnyi cukor.

Elkészítés: A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd üvegesre fonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és ráöntünk 2 evőkanál vizet. A tűzre visszatesszük, összeforraljuk, majd hozzárakjuk a megtisztított és vékony hasábokra vágott zöldséget. Párpercnyi pirítás után beletesszük a leszűrt és apróra metélt káposztát. További egy-két percnyi pirítás után belekeverjük a paradicsompürét, és kissé összeforralva, felöntjük másfél liternyi vízzel. Beleszórjuk az összes fűszert. Felforraljuk, majd beletesszük a karikákra vágott, bőrétől megfosztott füstölt kolbászt. Kis lángon 25-30 percig főzzük. Ezután a tejfölt és fél dl vizet simára keverjük a liszttel, majd a forrásban lévő levest behabarjuk. Zúzott fokhagymával és csipetnyi cukorral ízesítjük, majd belekarikázzuk a lebőrözött virslit. Kevergetve jól kiforraljuk.

Káposztás kolbászos stangli

 

Hozzávalók:
 

4 stangli,25 dkg savanyú káposzta,2 pár virsli,5 dkg száraz füstölt kolbász,1 evőkanál mustár,
őrölt köménymag.

Elkészítés: A káposztát saját levében kevés köménymaggal megszórva 15 percig pároljuk. Közben a stanglikat kettévágjuk, belsejüket kivesszük (felhasználhatjuk fasírthoz vagy egyéb töltelékhez), a belső kérgét megkenjük mustárral. A virsliket és a kolbászt felkarikázzuk. káposztát hagyjuk kihűlni, majd megtöltjük vele a stangli egyik felét, elosztjuk rajta a kolbász- és virsli karikákat, és befedjük a stangli másik felével.

Káposztás sonkatekercs

 

Elkészítés: Finomra vágott savanyú káposztát zsírban megpárolunk, azután vékonyra vágott sonkaszeletekbe göngyöljük. Ezen kis croquetteket egy tűzálló edényben körülrakjuk, a tál közepébe vajjal és tejjel elkészített krumplipürét teszünk jól felhalmozva. Az egészet aztán savanyú tejföllel leöntjük, reszelt parmezánsajttal bőven behintjük, és egynegyed óráig sütőben pirítjuk.

Savanyú káposztás metélt

 

Hozzávalók:
 

25 dkg széles metélt,30 dkg savanyú káposzta,2 evőkanál olaj,1 púpozott teáskanál cukor,1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerit só.

Elkészítés: A tésztát sós, forrásban levő vízben megfőzzük, majd leöblítve, melegen tartjuk. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk és kicsavarjuk. (A levét szódavízzel megihatjuk, mert C-vitaminban igen gazdag, kár lenne kiönteni.) Az olajon világosra pirítjuk a cukrot, majd beletesszük az apróra vágott káposztát. Fedő alatt, gyakorta megkeverve, 2-3 evőkanál vízzel megpároljuk, és sóval, borssal ízesítjük, végül belekeverjük a főtt tésztát. Nagy lángon összepirítjuk.

Szabolcsi káposztás hurka

 

Hozzávalók:
 

1-1 szál véres és májas hurka (50-60 dkg),4 savanyú alma,70 dkg savanyú káposzta,1 nagy fej vöröshagyma,0,5 dl borecet,1 evőkanál kristálycukor,2 evőkanál olaj, késhegynyi törött szegfűszeg, őrölt fekete bors és só ízlés szerint.

Elkészítés: A hurkát alufóliába csomagolom és előmelegített forró sütőben, vagy grillsütőben közepes lángon 15 percig sütöm, majd néhány percnyi várakozás után felnégyelem. Közben a felhevített olajon üvegesre futtatom a megtisztított és apróra vagdalt vöröshagymát, és ráteszem a savanyú káposztát. Kevés sóval, őrölt fekete borssal, cukorral fűszerezem, és fedő alatt, saját levében félpuhára párolom. Tűzálló tálba terítem, elhelyezem rajta a sült hurkadarabokat, és betakarom a meghámozott, negyedekbe vágott almával. Rászórom a szegfűszeget, a csipetnyi sót és a csipetnyi cukrot, rálocsolom a 0,5 dl vízzel elkevert borecetet, és addig sütöm az előmelegített forró sütőben, amíg csak meg nem pirul a teteje. Különlegesen finom ízek "sülnek" ki belőle!

Szalonnás-káposztás rakott burgonya

 

Hozzávalók:
 

1 kg héjában főtt burgonya,40 dkg savanyú káposzta,15 dkg jó húsos angolszalonna,3 dl tejföl,1 nagy fej vöröshagyma,1 nagy savanykás alma,1 evőkanál vegeta,1 mokkáskanál csombor (borsikafű), kevés só.

Elkészítés: A savanyú káposztát szükség szerint átmosom, alaposan lecsöpögtetem, és apróra vágom. A meghámozott és felkarikázott főtt burgonya egyharmadát közepes nagyságú tepsire terítem. Meghintem kevés vegetával, és elosztom rajta a káposzta felét. Erre ráteszem a megmosott, kicsumázott és vékonyra szeletelt alma felét, meg a nagyon apróra vágott, éppen csak üvegesre sütött angolszalonna-darabkák felét. Rákarikázom a fele mennyiségű vöröshagymát, majd burgonyával folytatom a rétegezést. Megszórom a vegetával, újabb réteg káposztát szórok rá, betakarom a maradék almával és a szalonnadarabkákkal, ezután a hagymát osztom el rajta, végül beborítom az utolsó réteg burgonyával. A tejfölbe kevés vegetát, sót és csombort szórok, majd lelocsolom vele az étel tetejét. Előmelegített forró sütőbe teszem fedetlenül, és addig sütöm-pirítom, amíg a tetején ropogósra sül a tejfölös burgonya. Aki szereti, a tányéron külön is megtejfölözheti.

Szójás székelykáposzta

 

Elkészítés: 10 dg szójakockából készítsünk szójapörköltet, de ne engedjük fel vízzel. 80 dg savanyú káposztát öblítsünk át a Gombás töltött káposztánál leírt módon, és egy zománcozott edénybe rakva öntsünk rá annyi vizet, hogy majdnem ellepje. Fedő alatt főzzük kb. másfél órán keresztül. Ha már puha, tegyük hozzá a víz nélküli szójapörköltet, és fedő nélkül főzzük még kb. 5 percig, hogy a káposzta besűrűsödjön. Ezután keverjünk bele 1 dl tejfölt, és forraljuk fel.
Hűtőszekrényben tároljuk. Amennyiben több napra készítünk székelykáposztát, akkor a tejfölt ne főzzük bele, hanem utólag tegyük rá. Ha a puhára főzött káposztába nem szójapörköltet, hanem gombapörköltet keverünk, akkor Gombás káposztaragut kapunk. A gombapörköltet a Tejfölös gombapaprikásnál leírt módon készítsük, azzal a különbséggel, hogy a gombát csak liszttel sűrítsük, tejfölt és vizet ne adjunk hozzá. A különleges ízek kedvelői keverhetnek a káposztaraguba kevés apróra vágott kaprot is.

Töltött gombás káposzta

 

Hozzávalók:
 

12 savanyúkáposzta-levél,50 dkg gomba,3 evőkanál búzadara,1 tojás,5 dkg reszelt sajt,4 evőkanál olaj,3 dl tejföl,1 csokor petrezselyemzöld,2 gerezd fokhagyma,só és őrölt fekete bors, ízlés szerint.

Elkészítés: A gombát megmosom, megtisztítom, és vastag szeletekre vágom (szárával együtt). A felforrósított olajon sóval, őrölt fekete borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel és a zúzott fokhagymával fedő alatt, saját levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Ha langyosra hűlt, belekeverem a gyengén felvert nyers tojást, a búzadarát és 10 percig pihentetem. Ezután átkeverem. A savanyú káposztalevelek erezetét kivágom, és a gombás masszával megtöltöm a káposztaleveleket. Úgy csavarom össze, mint amikor a szokásos tölteléket készítem. A tekercseket tűzálló tálba teszem, rászórom a reszelt sajtot, ráöntöm a tejfölt és befedve, az előmelegített forró sütőben addig párolom, amíg a káposztalevélbe szúrt villa könnyen beleszalad.

Oldalak