Bejelentkezés

Jelenlegi hely

Címlap

Savanyított káposztás szárnyas ételek

Orosz csirkeleves

 

Hozzávalók:
 

1 kisebb csirkeaprólék,25 dkg vegyes leveszöldség,1 kis fej vöröshagyma,1 db ököl nagyságú cékla,10 dkg savanyú káposzta,1 db közepes nagyságú burgonya,1 dl tejföl,1 csapott evőkanál paradicsompüré,1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés: A csirkeaprólékot tisztítás után feldarabolom, fazékba teszem és másfél liter sózott vízben félpuhára főzöm. Közben a zöldségféléket megtisztítom, és gyufaszálnyi darabokra vágom. A burgonyát és a vöröshagymát hámozás után kis kockákra vagdalom. Ha a csirkehús félig megfőtt, az összes zöldséget (a savanyú káposzta kivételével) hozzáteszem, és tovább főzöm. Ha minden megpuhult, akkor teszem a levesbe az apróra metélt savanyú káposztát. 5 percnyi forralás után ízesítem a paradicsompürével, a törött borssal és a finomra vágott petrezselyemzölddel, hozzáöntöm a tejfölt, és jól kiforralom.

Boros káposztával töltött liba

 

Hozzávalók:
 

1 pecsenyeliba,25 dkg savanyú káposzta,2 savanykás alma,1 nagy fej vöröshagyma,2 evőkanál nyers rizs,1/2 dl vörösbor,1 teáskanál majoránna,1 mokkáskanál őrölt köménymag, ízlés szerint só.

Elkészítés: A savanyú káposztát apróra vágom. Hozzáteszem a megtisztított, finomra metélt vöröshagymát, a nyers, megmosott rizst, a meghámozott, kicsumázott és lereszelt almát, a sót, a majoránnát, a köménymagot. Jól összekeverem, majd a tisztított és belülről besózott liba hasába tömöm. Ezután a szárnyast fejjel lefelé fordítom, és beletöltöm a vörösbort. Néhány perc alatt a bor a tölteléken keresztül a liba belsejébe szivárog. Ez után a liba nyílását összevarrom, hogy egy csepp lé se folyjon ki belőle. Nagyon sűrűn bevagdosom a bőrét, besózom, és nagy tepsibe fektetem. Aláöntök 2 pohár vizet és lefedem. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és közepes lángon legalább 2 óra hosszat párolom. Ha a hús megpuhult, a fedőt levéve mindkét oldalát pirosra sütöm. A zsíros levét leöntöm (ezt más ételhez apránként felhasználom), felszeletelem, a tölteléket, köré teszem, és vegyes köretet kínálok hozzá.

Brassói libamell

 

Hozzávalók:
 

1 kg libamell,15 dkg füstölt szalonna,1 nagy fej vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,50 dkg hordós káposzta,50 dkg burgonya,2 dl tejföl, só, kiskanálnyi pirospaprika.

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát öt deka összevagdalt, kiolvasztott szalonnán megpirítjuk, a lebőrözött, kicsontozott, felszeletelt mellet átsütjük rajta. Sóval, pirospaprikával, fokhagymával ízesítjük, és egy kevés vízzel puhára pároljuk. Közben megfőzzük a káposztát, héjában a burgonyát, amit utána meghámozunk, felszeletelünk. A maradék, felszeletelt szalonnával egy mely tűzálló tálat kibélelünk, a burgonyát beleterítjük, erre kerül a káposzta, majd a hússzeletek. A tejföllel elkevert pecsenyelével leöntjük, és a sütőben kb. fél óráig sütjük.

Elzászi pulykapecsenye

 

Hozzávalók:
 

1 kg pulykacomb,10 dkg füstölt szalonna,1 fej vöröshagyma,só, bors,2 szem borókabogyó,60 dkg savanyú káposzta,olaj.

Elkészítés: A pulykadarabokat bedörzsöljük sóval, törött borssal, megtűzdeljük szalonnával, majd egy kevés olajban, nagy lángon, pirosra sütjük. Teszünk mellé egy babérlevelet, 1 fej vöröshagymát, 2 borókabogyót, egy kevés vizet, majd befedjük savanyú káposztával, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult a húsokat felülre tesszük, és fedő nélkül sütőben szép pirosra sütjük.

Havasi töltött csirke

 

Hozzávalók:
 

1 közepes nagyságú csirke,5 dkg füstölt szalonna,25 dkg gomba,25 dkg savanyú káposzta,
2 paradicsom,2 tojás,3 dl tejföl,1 héjában főtt burgonya,1 csokor petrezselyemzöld,1 teáskanál szárított csombor, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés: Először elkészítem a tölteléket: a füstölt szalonnát, a meghámozott főtt burgonyát, a megtisztított gombát, és az átmosott, lecsöpögtetett savanyú káposztát, húsdarálón ledarálom, majd összekeverem a tojások sárgájával és a fűszerekkel. Belekeverem a finomra vágott petrezselyemzöldet, és óvatosan beleforgatom a tojásfehérjéből vert kemény habot is. A megmosott, lecsöpögtetett, és megsózott csirke hasába tömöm a gombás tölteléket, majd a nyílást jól összetűzöm. A kívülről is megsózott csirkét tűzálló tálba fektetem, leöntöm a sózott, borssal ízesített tejföllel és a tálat lefedve, előmelegített, forró sütőbe teszem. 50 percig közepes lángon párolom, ezután fedő nélkül pirosra sütöm. Héjában sült vajas burgonyával tálaljuk.

Kacsa káposztával

 

Hozzávalók:
 

1 kicsi pecsenyekacsa,1 kg savanyú káposzta,50 dkg savanykás alma,2 dl tejföl,2 dl tejszín,
2 csípős hegyes zöldpaprika,1 nagy fej vöröshagyma,1 teáskanál csombor (borsikafű),1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

Elkészítés: A megtisztított szárnyast kisebb darabjaira vágom. Ahonnan csak lehet, eltávolítom a zsírt, majd a húst bőr nélküli oldalán megsózom és megborsozom. Ha nagyon savanyú a káposzta, kimosom, és jól lecsöpögtetem. Egy nagy tepsibe terítem az apróra vágott káposztát és meghintem a csomborral. Rákarikázom a megmosott és kicsumázott, héjas almát, valamint a megmosott paprikát. Erre fektetem a kacsadarabokat, bőrével felfelé. Beborítom a megtisztított és vékony karikákra vágott vöröshagymával, és leöntöm a megsózott, tejszínnel elkevert tejföllel. Alufóliával szorosan beborítom, majd az előmelegített, forró sütőbe tolva 1,5 órán keresztül párolom. A fedőt levéve késsel félrehúzom a húsdarabok tetején lévő hagymát, és fedetlenül teszem vissza a forró sütőbe annyi időre, hogy a kacsahúson lévő bőr, ropogós pirosra süljön. Az ételt a következőképpen tálalom: egy lyukas szűrőkanállal (vagy lyukas lapáttal) teszem tányérra nemcsak a húst, hanem az alatta lévő almás káposztát is, hogy a tepsi alján összegyűlt zsíros lé lecsuroghasson, és senki tányérjára se kerülhessen. Rendkívül ízletes étel.

Káposztában sült csirke szárny

 

Hozzávalók:
 

8 csirke szárny,75 dkg savanyú káposzta,2 dl csökkentett zsírtartalmú tejföl,1 nagy fej vöröshagyma,1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika,1 mokkáskanál törött fekete bors,3 evőkanál liszt,10 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint só.

Elkészítés: A csirke szárnyakat a forgóknál kettévágjuk. (A szárnyak végeit levesbe tesszük.) A csirkedarabokat megsózzuk, és lisztbe mártjuk. A savanyú káposztát (ha szükséges) átmossuk, lecsöpögtetjük. A füstölt szalonnát apróra összevágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. Egy kisebb tepsit egy evőkanál zsírral kikenünk, és a káposzta felét elterítjük benne. Erre sorban rárakjuk a lisztezett csirkedarabokat. Betakarjuk a megmaradt káposztával. A megtisztított hagymát megfonnyasztjuk a szalonnazsíron, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, a tejfölt és a megmaradt lisztet. A hagymás tejföllel meglocsoljuk a káposzta tetejét, és alufóliával szorosan befedve, az előmelegített forró sütőbe toljuk a tepsit. Negyvenpercnyi párolás után levesszük a tetejét, és pirosra pirítjuk.

Káposztás csirke

 

Hozzávalók:
 

1 közepes nagyságú csirke,80 dkg savanyú káposzta,2 dl tejföl,1 nagy fej vöröshagyma,
2 evőkanál olaj,1 evőkanál piros fűszerpaprika,1 mokkáskanál őrölt babérlevél,2 gerezd fokhagyma,1 teáskanál csombor (borsikafű), egy csapott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

Elkészítés: Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Ráöntünk egy evőkanál vizet. Visszatéve rátesszük az előzőleg darabjaira vágott, megsózott, és megborsozott csirkét, és erős tűzön mindkét oldalát lepirítjuk. Előzőleg fél órán keresztül vízbe áztatott római (cserép) tálat előkészítünk. A szükség szerint átmosott, és lecsöpögtetett, káposztát összekeverjük a serpenyőben maradt hagymás olajjal, a csomborral, a babérlevélporral, sóval és 1dl tejföllel. A tálba terítjük. Tetején bőrével felfelé elhelyezzük a lepirított csirkedarabokat. A megmaradt tejföllel bekenjük, és a tál saját tetejét ráillesztve, betoljuk a hideg sütőbe. 10 percig takaréklángon, 20 percig valamivel erősebb fokozaton, majd bő egy órán keresztül közepes lángon pároljuk az ételt. Ezután a tetejét levéve, ropogósra pirítjuk a húsdarabokat. (Ha tűzálló tálban készítjük, kevés vizet öntsünk alá, és tegyük előmelegített, forró sütőbe, 1 óra alatt elkészül.) Nagyon ízletes étel, nagyobb mennyiségben is érdemes készíteni, mert sokáig eláll a hűtőszekrényben.

Káposztás kacsa cserépedényben

 

Hozzávalók:
 

1 kicsi pecsenyekacsa,60 dkg savanyú apró káposzta,2 db savanykás alma,3 dl tejföl,2 nagy fej vöröshagyma,3 dl tejföl,2 nagy fej vöröshagyma,2 evőkanál olaj,1-1 teáskanál füstízű só és szárított csombor (borsikafű), ízlés szerint őrölt fekete bors.

Elkészítés:A megtisztított pecsenyekacsát feldarabolom, és jól megsózom. A felhevített olajon a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát üvegesre futtatom, majd a kacsadarabokat egyenként, mindkét oldalán jó átsütöm. Egy előzőleg 30 percen át hideg vízben áztatott, és lecsöpögtetett nagy cserépedénybe, beterítem az apróra vágott savanyú káposztát. Rászórom a csombort és a füstízű só felét, majd beborítom a megmosott, de héjas almakarikákkal. Erre fektetem a megsózott, átsütött kacsadarabokat, bőrével felfelé. A kacsa sütése után visszamaradt hagymás olajba keverem a maradék füstízű sót és az őrölt fekete borsot, hozzáadom a tejfölt és rálocsolom a kacsa tetejére. A cseréptálat saját fedelével letakarom, majd hideg sütőbe teszem. Ezután begyújtom a sütőt és 10 percig takaréklángon, további 20 percig valamivel erősebb lángon, végül 1 óra 20 percen át közepes lángon sütöm az ételt. Végül a tál tetejét levéve piros-ropogósra pirítom a kacsadarabok tetején levő bőrt.

Káposztás kacsa

 

Hozzávalók:
 

1 pecsenyekacsa,75 dkg savanyú aprókáposzta,2 dl tejföl,4 gerezd fokhagyma,1 teáskanál csombor,1 fej vöröshagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés cukor,1 teáskanál majoránna.

Elkészítés: A megtisztított kacsa bőrét sűrűn bevagdosom, a vájatokat sóval, borssal és zúzott fokhagymával bedörzsölöm. A kacsa hasüregébe is szórok sót, majoránnát, és beleteszem a tisztított vöröshagymát. Tepsibe rakom a szárnyast, aláöntök egy pohár vizet, és lefedve, forró sütőben puhára párolom. Ezután a levét leöntöm, és immár fedetlenül minden oldalát pirosra sütöm. 15-20 percnyi pihentetés után feldarabolom. Közben a savanyú káposztát (ha szükséges) átmosom és lecsöpögtetem, majd egy evőkanál kacsazsíron lepirítom. Rászórom a csombort, ízesítem sóval, borssal, kis cukorral, és fedő alatt puhára párolom. Tűzálló tálra teszem a kacsadarabokat, köré rakom a párolt savanyú káposztát, és az egészet lelocsolom megsózott, megborsozott tejföllel. Annyi időre teszem csak vissza a forró sütőbe, hogy a tejföllel kissé átsüljön.

Káposztás libacomb

 

Hozzávalók:
 

4 db kicsi pecsenyeliba-comb,1 kg savanyú káposzta,4 gerezd fokhagyma,1 dl tejföl,1 dl tejszín,1-1 csokor petrezselyemzöld és kapor,1 evőkanál liszt,1-1 evőkanál szárított csombor és csípős pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés: A libacombokat megtisztítom, a rajta maradt tokokat kiszedem, majd a bőr nélküli oldalát jól bedörzsölöm sóval, borssal és bekenem a zúzott fokhagymával. A savanyú káposztát - ha túl savanyú - átmosom, lecsöpögtetem, és apróra vágom. A tejfölt, a tejszínt, a lisztet, a pirospaprikát és a finomra vágott kaprot, petrezselymet, csombort összekeverem. Nagy tűzálló tál aljára terítem a káposztát, lelocsolom az öntet felével, majd bőrükkel felfelé sorban, szorosan egymás mellé fektetem a fűszerezett libacombokat: Lelocsolom a maradék, mártással, és nagyon szorosan lefedem. Előmelegített, forró sütőbe teszem, és közepes lángon 1 1/2 órán keresztül sütöm. Ezután a tetejét levéve a húst pirosra sütöm. Tálaláskor egy-két evőkanál tejföllel meglocsolom.

Káposztás rakott tyúk különlegesen

 

Hozzávalók:
 

1 kisebb tyúk,1 üveg csalamádé (vagy savanyú káposzta),2 birsalma (vagy birskörte),20 dkg reszelt sajt,3 dl tejszín,5 dkg füstölt szalonna,1 nagy fej vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,2 szem őrölt szegfűszeg, kevés cukor, késhegynyi őrölt babérlevél, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés: A tyúkot megtisztítom, feldarabolom, és a felesleges zsíros bőrét lenyúzom. Cserépedény vagy tűzálló tál aljára szórom a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát, erre terítem a kicsavart káposzta felét. Megszórom egy kevés reszelt sajttal, rákarikázom az egyik meghámozott és kicsumázott birsalmát. Kevés cukorral és szegfűszeggel megszórom. Erre is hintek reszelt sajtot, majd sorban egymás mellé ráteszem a megsózott tyúkdarabokat. Beborítom a tisztított, vékony karikákra vágott vöröshagymával és betakarom a maradék birsalmaszeletekkel. Ezután újból a káposztával folytatom a rétegezést. Rászórom a reszelt sajtot, és leöntöm a tejszín, a fűszerek és a zúzott fokhagyma keverékével. Szorosan befedem, és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon legalább 2 1/2 órán (tűzálló tálban másfél órán) keresztül párolom. Ha a sütési idő letelt, a tál fedelét leveszem, a húsok tetején lévő káposztát, hagymát, birset félretolom, hogy a tyúkhús bőrös része szabadon legyen. Visszateszem a forró sütőbe immár fedetlenül, és addig pirítom, míg szép piros kéreg nem sül rá.

Libamellel töltött káposzta

 

Hozzávalók:
 

50 dkg kicsontozott libamell,1 kisebb füstölt libacomb,8 db nagy savanyú káposztalevél,
2 dl száraz bor,5 dl tejföl,40 dkg apró savanyú káposzta,4 evőkanál rizs,1 kis fej vöröshagyma,2 tojás,1 teáskanál csombor,1 mokkáskanál pirospaprika,ízlés szerint só és törött fekete bors,3 gerezd fokhagyma.

Elkészítés:A füstölt libacombot előző este hideg vízbe áztatom. Másnap levágom róla a zsíros bőrt, és vékony csíkokra metélem. A combot, ugyancsak vékonyra szeletelem. A libamellet a megtisztított vöröshagymával és a fokhagymával ledarálom, majd összekeverem a nyers tojásokkal, az átmosott rizzsel, a sóval, a borssal, a pirospaprikával. A savanyúkáposzta-leveleket kierezem, és a kivágott vastag részt apróra vagdalom. A tölteléket nyolc részre osztom, és a leveleket egyenként megtöltöm, majd szorosan összecsavarom, két végét benyomom. Az előzőleg fél órára beáztatott cserépedény alját betakarom az apróra vágott füstölt libabőrrel, majd ráteszek egy réteg savanyú aprókáposztát. Ezt megszórom kevés csomborral, sóval és néhány kanál tejföllel lelocsolom. Erre fektetem sorba a káposztagöngyölegeket, közéjük dugdosva egy-egy szelet füstölt libacombhúst. Tejföllel lelocsolom, és beborítom a maradék aprókáposztával. Megszórom a maradék csomborral, kicsit megsózom, és leöntöm a megmaradt tejföllel elkevert borral. A cserépedényt saját tetejével befedem, és hideg sütőbe teszem. Csak ezután gyújtom be, takaréklángon kezdem el a sütést, majd 15 perc elteltével erősítem a lángot közepesre. Két és fél órán keresztül sütöm-főzöm a töltött káposztát. Abban tálalom, amiben sült. Ha nincs cserépedény, érdemes magas falú tepsiben készíteni, de több bor szükséges hozzá. Tálaláskor külön is meglocsolom kevés tejföllel.

Pulykaszeletek savanyú káposztával

 

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma,400 g savanyú káposzta,1 alma,3 evőkanál vaj,1/8 l francia almabor,
só, frissen őrölt fehér bors,1 evőkanál cukor,2 késhegynyi őrölt kömény,4 pulykaszelet a felső combból (egyenként 150-160 g), őrölt paprika,2 evőkanál 20% zsírtartalmú tejföl.

Elkészítés:A hagymát megtisztítjuk, és apróra kockázzuk. A savanyú káposztát összevágjuk. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, elnegyedeljük, majd kockákra vágjuk. A vaj felét felforrósítjuk egy edényben, a hagymát megpároljuk. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, majd néhány percig tovább pároljuk. Beleöntjük az almát és a francia almabort, majd sóval, borssal, cukorral és köménnyel ízesítjük. A káposztát lefedve kb. 25 percig főzzük gyenge lángon.
Közben a pulykaszeleteket borssal és őrölt paprikával ízlés szerint fűszerezzük. A maradék vajat serpenyőben felforrósítjuk, a pulykahúst mindkét oldalról 3-3 percig sütjük, megsózzuk, egy tálra kivesszük, és melegen tartjuk. A tejfölt belekeverjük a savanyú káposztába, ha kell, még ízesítjük, majd a pulykaszeletekkel együtt tálaljuk.

Rakott káposztás kacsa

 

Hozzávalók:
 

1 sovány pecsenyekacsa,75 dkg savanyú káposzta,2 alma,2 nagy fej vöröshagyma,20 dkg reszelt sajt,4 gerezd fokhagyma 1-1 teáskanál csombor és majoránna,1 csapott mokkáskanál őrölt borókabogyó, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint só és törött fekete bors,4 dl tejföl.

Elkészítés: A megtisztított pecsenyekacsát feldarabolom. Mély tűzálló tálat kibélelek hajszálvékony csíkokra vágott kacsahájjal (amelyet a szárnyas hasából vettem ki). A tál aljára szórom az átmosott és lecsöpögtetett savanyú káposzta egyharmadát. Sót, borsot, csombort, borókát, köménymagot és majoránnát szórok rá, majd a besózott húsdarabokkal letakarom. Erre reszelt sajtot hintek, kevés tejföllel lelocsolom. Rákarikázok vöröshagymát, rászórok zúzott fokhagymát, majd beborítom meghámozott, kicsumázott almaszeletekkel. Erre káposzta kerül, és addig folytatom a rétegezést, amíg van hozzávaló. A tetejére húsnak, sajtnak és tejfölnek kell kerülnie. A tálat szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőben, kis lángon legalább két órán keresztül sütöm. Felséges étel!  Ha római tálban készítem, akkor még jobb, de a sütés idejét egy órával növelni, a lángot viszont takarékra tanácsos csökkenteni.

Oldalak