Bejelentkezés

Jelenlegi hely

Címlap

Savanyított káposztával készült halételek

Heringes savanyú káposzta

 

Elkészítés: Savanyított, nyers káposztát összekeverünk vékony karikára vágott vöröshagymával, köménymaggal és leöntjük finom lenmagolajjal (reformboltokban beszerezhető) A savanyított heringeket ujjnyi szélesre felvágjuk, ezt is belekeverjük. Szeletelt kemény tojással díszítjük.

Heringsmauz recept

 

Elkészítés: Levétől alaposan kinyomkodunk fél kiló hordós-káposztát, és kissé összevágjuk. Közékeverünk 40 deka, gerincétől megszabadított, hosszúkás csíkokra vágott heringet, két nagy fej vékonyan felszelt lila hagymát és három, nyolcrét vágott kemény tojást. Meghintjük köménymaggal, megöntözzük olajjal. Legalább fél napig érleljük, fogyasztás előtt.

Savanyú káposztával töltött halfilé

 

Hozzávalók:

4 szelet filézett ponty (egyenként kb. 15-20 dkg),40 dkg savanyú káposzta,1 nagy vöröshagyma,5 dkg vaj,8 vékony szelet húsos szalonna (bacon), só, őrölt bors,a mártáshoz: 2 dl tejszín,1,5 dl sör,3 tojássárgája,1 kiskanál só,1 kiskanál citromlé.

Elkészítés: A káposztát, ha túl savanyú, kimossuk, majd durvára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, vajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a káposztát, és közepes lángon, lefödve 20 percig pároljuk. Esetleg 1 evőkanál cukorral is ízesítjük. A pontyfilék bőrét lefejtjük, és a nagyobb szálkákat kiszedjük belőlük. Utána a szeleteket megsózzuk, megborsozzuk. A párolt káposztát ráhalmozzuk, föltekerjük, majd mindegyiket 2-2 szelet baconnal körbetekerjük, és fogvájóval rögzítjük. Kisebb tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 20 percig sütjük. Közben a tejszínt a sörrel és a tojássárgájával összekeverjük, megsózzuk, citromlével ízesítjük. Vízgőzön kevergetve addig főzzük, míg mártásszerűen be nem sűrűsödik. Tálaláskor a töltött pontyot kissé ferdén félbevágjuk, és a mártással leöntjük. Köretnek főtt burgonya illik hozzá.

Szaggatott csuka savanyú káposztával

 

Hozzávalók:

1,5 kg csuka,40 dkg savanyú káposzta,4 db vöröshagyma,1 dl tökmag- vagy napraforgóolaj,1 db birsalma, késhegynyi őrölt bors,10 dkg vaj,4 dl tejföl,15 dkg zsemlemorzsa, só.

Elkészítés: A megtisztított csukát sós vízzel leforrázzuk, és negyedórát a forró sós vízben állni hagyjuk. A vízből kiemelve a szálkáit kifejtjük, és a színhúst apró darabokra szaggatjuk. Három fej megtisztított vöröshagymát vékony cikkekre vágunk, és kevés vajon megpirítjuk. Ezután kivajazunk egy tűzálló tálat, és a csuka húsából egy réteget terítünk az aljára, megsózzuk, rászórunk egy keveset a pirított hagymából, majd két-három kanál tejfölt simítunk el rajta. A tejfölt meghintjük zsemlemorzsával, és vajat morzsolunk rá. Ezt a sorrendet addig ismételjük, amíg az alkotórészek el nem fogynak. Közép meleg sütőben fél órát sütjük. Amíg a hal sül, elkészítjük a savanyú káposztát a következőképpen: a maradék hagymát vékony karikákra szeleteljük, a birsalmát pedig vékony metéltre vágjuk. A savanyú káposztát kicsavarjuk, összekeverjük a hagymával és a birssel, meghintjük őrölt borssal, és meglocsoljuk az olajjal. Alaposan összekeverjük, és a hűtőben hagyjuk összeérni. Ha a hal elkészült, az olajos káposztával tálaljuk, amit külön tálon adunk az asztalra.

Káposztás halleves

 

Hozzávalók:

30 dkg szálas savanyú káposzta,10 dkg húsos szalonna,3 babérlevél, erős paprika, ízlés szerint,1 kicsi sárgarépa,1 kis póréhagyma (kb. 10 cm),1 mokkáskanál tárkony,1 csipetnyi sáfrányos szeklice,1 dl tejföl,2 dkg liszt,50 dkg pontyszelet

Elkészítés: A káposztát tetszőlegesen kimossuk. A szalonnát apró kockára vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, rátesszük a káposztát, hozzáöntünk 1,5 l vizet. Beletesszük a babérlevelet, sót és az erős paprikát, és 50 percig főzzük. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. Közben megtisztítjuk a sárgarépát és a pórét, vékony metéltre vágjuk, a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a tárkonyt, a sáfrányos szeklicét. A tejfölben elkeverjük a lisztet, és behabarjuk (besűrítjük) vele a levest. Beletesszük a halszeleteket is, és – kíméletesen – még 10 percig főzzük. Tálalásnál tetejére tehetünk még tejfölt.

Káposztás harcsa

 

Hozzávalók:

50-60 dkg harcsa,60 dkg savanyú káposzta,4 dkg liszt,6 dkg zsír,1 dkg pirospaprika,3/4 dl fehérbor,1 és ¼ dl tejföl,2 dkg vaj,1 csomó kapor,6 dkg vöröshagyma,½ dkg köménymag

 

Elkészítés:A halfilét 10 egyforma szeletre vágjuk, paprikás lisztbe mártva kevés zsíron sütjük. A karikára vágott vöröshagymát zsíron megfuttatjuk, hozzáadjuk a köménymagot és a kinyomkodott savanyú káposztát, jól elkeverjük, rövid ideig pároljuk, majd ráöntve a bort, puhára főzzük. A káposzta felét átszedjük egy másik edénybe, ráhelyezzük a halszeleteket, majd a tetejére elrendezzük a káposzta másik felét. Tejföllel megöntözzük, forró sütőben az egészet átsütjük, tetejét tálalásnál kevés vajon megfuttatott, finomra vágott zsenge kaporral locsoljuk meg.

Csuka káposztásan

 

Hozzávalók:

 2 kg-os csuka, 1 kg savanyú káposzta, 6 dkg liszt, 1 dkg pirospaprika, 8 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, só.
 
  Elkészítés: A csukát kellően megpucoljuk. Fejét, farkát leaprítjuk, törzsét egyenlő részre  vagdaljuk. A haldarabokat sűrűn és mélyen irdaljuk. Fejét, farkát, belsejét vöröshagymával megfőzzük, majd átpasszírozzuk. Az így nyert lébe tesszük fel a káposztát főni. Amikor a káposzta már puha és levét elfőtte, a haldarabokat meg sózzuk, paprikás lisztben megforgatjuk, forró zsírban kisütjük. A káposzta felét az edényből kiszedjük, és helyette belerakjuk a megsült haldarabokat, majd a kiszedett káposztát a hús tetejére hintjük, leöntjük tejföllel, és forró sütőben 15 percig sütjük, majd tálaljuk.

Savanyú káposztával töltött halfilé

 

Hozzávalók:

4 szelet filézett ponty (egyenként kb. 15-20 dkg),40 dkg savanyú káposzta, 1 nagy vöröshagyma,1 dkg vaj,4 szelet húsos szalonna (bacon), só, őrölt bors

A mártáshoz:

1dl tejszín, 1.5 dl sör,1 tojássárgája, 1 kk. só,1 kk. citromlé

 

Elkészítés:

A káposztát, ha túl savanyú, kimossuk, majd apróra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, vajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a káposztát, és közepes lángon, lefödve 20 percig pároljuk. Esetleg 1 ek. Cukorral is ízesítjük. A pontyfilék bőrét lefejtjük, és a nagyobb szálkákat kiszedjük belőlük. Utána a szeleteket megsózzuk, megborsozzuk. A párolt káposztát ráhalmozzuk, föltekerjük, majd mindegyiket 2-2 szelet baconnal körbetekerjük, és fogvájóval rögzítjük. Kisebb tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal 20 percig sütjük. A tejszínt a sörrel és a tojássárgájával összekeverjük, megsózzuk, citromlével ízesítjük. Vízgőzön kevergetve addig főzzük, míg mártásszerűen be nem sűrűsödik. Tálaláskor a töltött pontyot kissé ferdén félbevágjuk, és a mártással leöntjük. Köretnek főtt burgonya illik hozzá.

Káposztás ponty

 

Hozzávalók:

60 dkg ponty, 75 dkg fejes káposzta,2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 15 dkg kovászos uborka, Só, őrölt bors,

 

A káposztát legyaluljuk, besózzuk, majd egy-két órát állni hagyjuk. Ezután jól kinyomkodjuk, és két evőkanál olajban megpároljuk. A pontyot kisebb szeletekre vágjuk, finoman megsózzuk (egyrészt mert a káposzta is sós, másrészt a hal kevesebb sót igényel), borsozzuk, lisztben megforgatva a vajban kisütjük. Összekeverjük a paradicsompürét, a meghámozott és karikára vágott uborkát, majd a halszeleteket egy kevés vízzel felengedve tíz percig főzzük. Ha elkészült, tűzálló tál aljába berakjuk a párolt káposztát, ráöntjük a halat a levével együtt, és a forró sütőben körülbelül 15 percig sütjük. Tálaláskor zöldhagymával, uborkával díszíthetjük.

Káposztás halleves

 

Hozzávalók:

30 dkg szálas savanyú káposzta, 10 dkg húsos szalonna, 3 babérlevél, erős paprika – ízlés szerint, 1 kicsi sárgarépa, 1 kis póréhagyma (kb. 10 cm), 1 mokkáskanál tárkony, 1 dl tejföl,2 dkg liszt, 50 dkg pontyszelet,

 

Előkészítés:

A káposztát tetszőlegesen kimossuk. A szalonnát apró kockára vágjuk.

A szalonnát kiolvasztjuk, rátesszük a káposztát, hozzáöntünk 1,5 l vizet. Beletesszük a babérlevelet, sót és az erős paprikát, és 50 percig főzzük. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. Közben megtisztítjuk a sárgarépát és a pórét, vékony darabokra vágjuk, a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a tárkonyt. A tejfölben elkeverjük a lisztet, és behabarjuk vele a levest. Beletesszük a halszeleteket is, és – kíméletesen – még 10 percig főzzük. Tálalásnál tetejére tehetünk még tejfölt.

Ponty - savanyú káposztával

 

Hozzávalók:

 egy kisebb ponty, 1 kg savanyú káposzta, 3 ek. olaj, 2 dl sovány tejföl, só, bors

Elkészítés: A káposztából kinyomkodjuk a levét, majd olajban egy kicsit megpároljuk, és egy tepsibe tesszük. A halat szétvágjuk, a sóval és a borssal fűszerezzük, majd a káposztára rakjuk. Az egészet kb. fél óráig sütjük, majd a tetejére öntjük a tejfölt, és még kb. 5 percig a sütőben hagyjuk, hogy megpiruljon.