Bejelentkezés

Jelenlegi hely

Címlap

Káposztás krumplileves

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

 

Hozzávalók:
 

40 dkg burgonya,25 dkg savanyú káposzta,15 dkg puha, füstölt kolbász,1 kis fej vöröshagyma,5 dkg füstölt szalonna,1 csapott evőkanál finomliszt,1 evőkanál vegeta,
ízlés szerint kevés kristálycukor,1 mokkáskanál csombor (borsikafű),1 mokkáskanál törött fekete bors,2 dl tejföl,1 teáskanál piros fűszerpaprika, csipetnyi csípőpaprika (vagy paprikakrém, esetleg néhány csípős hegyespaprika-karika).

Elkészítés: A burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom. A savanyú káposztát is felaprítom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, a füstölt szalonnát felkockázom. A füstölt kolbászt megmosom, bőrét lehúzom és felkarikázom. A szalonnát kis lángra teszem, és zsírját kiolvasztom, közben kevergetem, hogy egyenletesen "izzadjon". A pörcöt szűrőkanállal kiszedem és félreteszem. A visszamaradt zsíron zsemleszínűre pirítom a lisztet, majd a tűzről félrehúzom és belekeverem a pirospaprikát meg a hagymadarabkákat. Ezután felöntöm három deci hideg vízzel, és folytonos keverés közben felforralom. Ha már sima a hagymás-paprikás rántás, akkor hozzáöntök még öt deci vizet és beleteszem a nyers burgonyakockákat. Beleszórom a vegetát, a borsot, a csombort és a csípős paprikát, majd nagyon kis lángon (hogy ne futhasson ki a leves) puhára főzöm. Csak ezután teszem bele az apró savanyú káposztát és a kolbászkarikákat. Ha a káposzta is megfőtt, ízlés szerint ízesítem a cukorral, esetleg kevés sóval, végül beleöntöm az egy deci vízzel simára kevert tejfölt. Az egészet jól összeforralom.