Jelenlegi hely
Káposztás rakott tyúk különlegesen
Hozzávalók:
1 kisebb tyúk,1 üveg csalamádé (vagy savanyú káposzta),2 birsalma (vagy birskörte),20 dkg reszelt sajt,3 dl tejszín,5 dkg füstölt szalonna,1 nagy fej vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,2 szem őrölt szegfűszeg, kevés cukor, késhegynyi őrölt babérlevél, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítés: A tyúkot megtisztítom, feldarabolom, és a felesleges zsíros bőrét lenyúzom. Cserépedény vagy tűzálló tál aljára szórom a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát, erre terítem a kicsavart káposzta felét. Megszórom egy kevés reszelt sajttal, rákarikázom az egyik meghámozott és kicsumázott birsalmát. Kevés cukorral és szegfűszeggel megszórom. Erre is hintek reszelt sajtot, majd sorban egymás mellé ráteszem a megsózott tyúkdarabokat. Beborítom a tisztított, vékony karikákra vágott vöröshagymával és betakarom a maradék birsalmaszeletekkel. Ezután újból a káposztával folytatom a rétegezést. Rászórom a reszelt sajtot, és leöntöm a tejszín, a fűszerek és a zúzott fokhagyma keverékével. Szorosan befedem, és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon legalább 2 1/2 órán (tűzálló tálban másfél órán) keresztül párolom. Ha a sütési idő letelt, a tál fedelét leveszem, a húsok tetején lévő káposztát, hagymát, birset félretolom, hogy a tyúkhús bőrös része szabadon legyen. Visszateszem a forró sütőbe immár fedetlenül, és addig pirítom, míg szép piros kéreg nem sül rá.