Bejelentkezés

Jelenlegi hely

Címlap

Korhelyleves pulykával és aszalt szilvával

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta, 1 füstölt pulyka felsőcomb (lehet főtt is), 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál étolaj, fél evőkanál őrölt pirospaprika, fél mokkáskanál őrölt bors, 1 kiskanál morzsolt majoranna, 2 szem babérlevél, 15 dkg aszalt szilva, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt.

Elkészítés: A füstölt húst kb. másfél liter vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük és félretesszük. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és az olajon üvegesre sütjük. A pirospaprikával meghintjük, majd a füstölt lével felöntjük. A káposztát 2-3 vágással rövidebbre daraboljuk, és a hagymás lébe szórjuk. Megborsozzuk, a majorannával meg a babérlevéllel fűszerezzük, és nagy lángon felforraljuk. (Ha főtt, füstölt combot használunk, akkor azt a káposztával együtt tegyük oda, nem kell külön megfőzni.) Ekkor adjuk a káposztához a kimagozott, esetleg beáztatott szilvát, és lefedve, kis lángon puhára főzzük. A tejfölt a liszttel meg egy kevés vízzel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük. A húst tálalás előtt kicsontozzuk, kockákra vágjuk, végül a levesbe szórjuk, ha kell, utána sózzuk. (Más füstölt húsból, például csülökből vagy tarjából is megfőzhetjük. Tejföl felét tejszínnel is helyettesíthetjük.)