Bejelentkezés

Jelenlegi hely

Címlap

Káposztás bableves

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

 

Hozzávalók:

10-15 dkg szárazbab,20 dkg savanyú káposzta,30 dkg füstölt marhaszegy,1 fej vöröshagyma, só, bors, pirospaprika,1-2 gerezd fokhagyma,1-2 babérlevél,1 kiskanálnyi zsír,1 ek. liszt.
 

Elkészítés:
A babot megtisztítjuk, és előző napon áztatjuk.
Személyenként 3-3,5 dl hideg vizet számolva a jól megmosott, füstölt marhaszeggyel feltesszük főni. Amikor a hús megpuhult, kivesszük a levesből, beletesszük a kimosott savanyú káposztát, és ezzel néhány percig tovább főzzük.
Közben kevés zsírból, hagymából, lisztből rántást készítünk. A finomra vágott hagymát kevés zsíron megpirítjuk, kevés vizet aláöntve, teljesen elfőzzük, majd ha a zsírjára pirult, rászórjuk a lisztet, barnára pirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket ( a pirospaprikát legvégül mert megég), majd felöntjük vízzel és simára keverjük. Beleöntjük a levesbe, és jól legalább 5 percig kiforraljuk. A főtt marhaszegyet kockákra vágjuk, visszatesszük a levesbe, további forralás után forrón tálaljuk.