Bejelentkezés

Jelenlegi hely

Címlap

Erdélyi rakott káposzta

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

 

Hozzávalók:

1kg savanyú káposzta,70 dkg darált sertéshús, 10 dkg füstölt mangalica szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 8 dkg zsír, 3 ek. étolaj, 30 dkg rizs, 20 dkg füstölt csípős kolbász , 2 tk só, 1 mk őrölt bors, 2 tk őrölt paprika , 1 nagy pohár tejföl ,   1 db paradicsom ,  1 db zöldpaprika m, 1 ek zsemlemorzsa

Elkészítés:A káposztát hideg vízzel egyszer átöblítjük és annyi vízben, ami éppen ellepi, 60 percig előfőzzük, majd leszűrjük. Amíg a káposzta fő, a többi hozzávalót előkészítjük és megfőzzük. A füstölt szalonnát felaprítjuk, kiolvasztjuk a zsírját és leszűrjük. a kolbászt felkarikázzuk. A hagymát felaprózzuk, a szalonnazsíron - amihez még további 5 dkg zsírt adunk - üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, 1tk sót, az őrölt borsot, a zúzott fokhagymát  és KB 20 percig tovább dinszteljük, ha szükséges 1-2 ek vizet öntünk alá. Mielőtt levesszük a tűzről, beletesszük a kolbászkarikákat és 1 tk őrölt paprikát. A rizst megmossuk és 2 ek olajon megfuttatjuk, felöntjük fél liter vízzel, hozzáadunk 1 tk sót és 15-20 perc alatt félpuhára főzzük. Egy sütőedényt a maradék 3 dkg zsírral kikenünk, és 1ek zsemlemorzsával beszórunk. Először beleterítjük a káposzta 1/3 részét, amire ráterítjük a rizs felét, majd erre tesszük a darált hús felét, rászeljük a paradicsomot és a zöldpaprikát, majd megismételjük a rétegezést. Felülre káposzta kerül, amire rásimítjuk az előzőleg 1 ek. olajjal elkevert tejfölt és meghintjük 1 tk őrölt paprikával. Előmelegített sütőben 200 C°-on  kb. 50 perc alatt szép pirosra sütjük