Bejelentkezés

Jelenlegi hely

Címlap

Erdélyi lucskos töltött káposzta

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

 

Hozzávalók:

1 kg füstölt sertéscsülök, 2 közepes, vékony levelű káposzta (fontos, hogy vékony levelű legyen!), 50 dkg darált sertéshús, 1 csésze rizs, 1 kis fej hagyma, só, bors. 1 kk. őrölt paprika, szemes bors, 8 szál csombor (borsikafű), 8 szál kapor, 2 ek. Liszt, 1 kk. zsír, 2 ek. Tárkonyecet, 2 szegfűszeg, összetörve, fél zöldpaprika.

Elkészítése: A füstölt csülköket mossuk meg, főzzük meg, és tegyük félre. Abáljunk meg forró vízben két fej káposztát úgy, hogy a közepüket megszurkáljuk, hogy oda is jusson a forró vízből. Dolgozzuk össze a darált húst, a rizst, szegfűszeget, borsot, sót, paprikát, egy fél apróra vágott paprikát töltelékké. A káposztaleveleket egyenként fejtsük le, a vastag erét vágjuk ki, de úgy, hogy egy vékony réteget hagyjunk meg, ami összetartja a levelet.  A vágjuk negyedbe. Töltsük meg a leveleket töltelékkel úgy, hogy a dagadó rizs ne feszítse szét a leveleket. (Kb. 25 tölteléket formálhatunk.)A fazék alját béleljük ki levelekkel, erre tegyünk néhány szál csombort, kaprot, és a fél fej apróra vágott hagymát. A fazék egyik oldalára tegyük a töltelékeket, másik oldalra a torzsástól szeletelt káposztát. Öntsük rá a füstölt csülök levét, hogy ellepje a tölteléket, sózzuk meg, tegyünk bele néhány szem borsot. Tegyük a tetejére a megmaradt csombort, kaprot, s fedjük be az egészet káposztalevéllel.  Lassú tűzön főzzük, 2 órát. Készítsünk világos rántást, adjuk a káposztához, a tárkonyecettel együtt, és forraljuk még egyszer. Mikor kész, vegyünk le egy csésze zsíros levet a töltelékről, és keverjünk bele tejfölt. Ezt tálaljuk a töltelékkel együtt a felszeletelt sertéscsülök, és káposzta mellé.