Káposztás halleves [1]
Hozzávalók:
30 dkg szálas savanyú káposzta,10 dkg húsos szalonna,3 babérlevél, erős paprika [2], ízlés szerint,1 kicsi sárgarépa [3],1 kis póréhagyma [4] (kb. 10 cm),1 mokkáskanál tárkony [5],1 csipetnyi sáfrányos szeklice,1 dl tejföl,2 dkg liszt,50 dkg pontyszelet
Elkészítés: A káposztát tetszőlegesen kimossuk. A szalonnát apró kockára vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, rátesszük a káposztát, hozzáöntünk 1,5 l vizet. Beletesszük a babérlevelet, sót és az erős paprikát, és 50 percig főzzük. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. Közben megtisztítjuk a sárgarépát és a pórét, vékony metéltre vágjuk, a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a tárkonyt, a sáfrányos szeklicét. A tejfölben elkeverjük a lisztet, és behabarjuk (besűrítjük) vele a levest. Beletesszük a halszeleteket is, és – kíméletesen – még 10 percig főzzük. Tálalásnál tetejére tehetünk még tejfölt.