Bejelentkezés

Jelenlegi hely

Címlap

Szilveszteri korhelyleves

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

 

  Hozzávalók:

 30 dkg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt kolbász, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 babérlevél, 1 ek. piros fűszerpaprika, 1 ek. Vegeta, 1 ek. liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 citrom leve és héja, csipetnyi törött fekete bors, késhegynyi cukor.
 
  Elkészítés: A füstölt szalonnát pici kocka alakúra aprítjuk, és zsírját kiolvasztjuk. Rá elhelyezzük a megpucolt és apróra vágott vöröshagymát, majd üvegesre pirítom. A lángról levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, ezután egy evőkanál vizet ráöntve, hozzáadjuk az apróra vágott és lecsöpögtetett savanyú káposztát. Néhány percnyi pirítás után felöntjük szűk egyliternyi vízzel. Beleszórjuk a Vegetát, a borsot, a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a babérlevelet, a citrom apróra vágott héját, és lefedve felforraljuk. 20 percig főzzük. Közben a kolbász bőrét lehúzzuk, és felkarikázzuk. A főzés félidejében beletesszük a levesbe. Végül belekeverjük a fél dl vízzel és liszttel simára kevert tejfölt, majd jól kiforraljuk. Csak akkor ízesítjük a citromlével, ha nem elég savanyú. Csipet cukrot is belekeverünk, és forrón tálaljuk. (Tehetünk bele egy cseresznyepaprikát is.)