Bejelentkezés

Jelenlegi hely

Címlap

Sarkadi töltött káposzta

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

 

Hozzávalók:

 3 nagy fej (kb. 30 dkg) vöröshagyma, 15-20 dkg sertészsír, 1 nagy, kicsontozott sertéscsülök, őrölt pirospaprika, só, őrölt fekete bors, 4 gerezd fokhagyma, 2 fej (egyenként kb. 1,2 kg-os) édes káposzta, 15 dkg rizs, 70 dkg sovány sertéscomb, 70 dkg sovány marhafelsál, 2 tojás, 3-4 evőkanál vágott kapor, 1 liter paradicsomlé, cukor.

 

Elkészítés: Először csülökpörköltet főzünk: ehhez a vöröshagymákat megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a megforrósított zsírban megfonnyasztjuk. Egyharmadát félretesszük a töltelék ízesítésére. A csülköt 2 centis kockákra vágjuk, a vöröshagymán kissé megpirítjuk, 1 evőkanál pirospaprikával meghintjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük, és lefedve, kis lángon puhára pároljuk. Közben rendre megkeverjük, és egy kevés vizet is öntünk alá. Közben a káposztát, a fejet egészben hagyva kitorzsázzuk, majd gyöngyöző forrásban lévő, enyhén sós vízbe rakjuk. Időnként kiemeljük, és 1-1 levelet lefejtünk róla. Ha 16-ig eljutottunk, a többit lecsöpögtetjük, és vékonyan felszeleteljük. A töltelékhez a rizst félpuhára főzzük. A kétféle húst ledaráljuk, a kihűlt rizzsel, a félretett pirított vöröshagymával, a tojásokkal összedolgozzuk. Kb. 1-1 evőkanál sóval és pirospaprikával, meg 1 teáskanál őrölt borssal ízesítjük. A káposztalevelek vastag erét elvékonyítjuk (csak így lehet hajlítani), majd a húsos keverékkel megtöltjük, összecsavarjuk, két végét a batyuba gyűrögetjük. A felcsíkozott káposztát egy nagy lábas aljára terítjük, az apróra vágott kaporral behintjük. A csülökpörköltet ráhalmozzuk, majd a paradicsomlével felöntjük. Annyi vízzel hígítjuk, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje. Kissé megsózzuk, megcukrozzuk. Ha felforrt, a töltelékeket belerakjuk. Lefedve, kis lángon kb. másfél óra alatt puhára pároljuk. Közben az edényt többször megrázogatjuk, nehogy a tartalma letapadjon. Sűríteni nem kell, és akkor jó, ha a végére a leve java elfőtt.