Bejelentkezés

Jelenlegi hely

Címlap

Káposztaleves másképpen

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

 

Hozzávalók:
 

50 dkg savanyú káposzta (vagy csalamádé),2 pár virsli,25 dkg vegyes leveszöldség,10 dkg füstölt (lángolt) kolbász,1 fej vöröshagyma,5 dkg füstölt szalonna,1 teáskanálnyi piros fűszerpaprika. 2 gerezd fokhagyma,2 dl tejföl,1 evőkanál finomliszt,1 babérlevél,1 teáskanál paradicsompüré,1 csokor kapor (vagy 1 teáskanál szárított kapor),1 evőkanál vegeta,1 mokkáskanál törött bors, csipetnyi cukor.

Elkészítés: A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd üvegesre fonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és ráöntünk 2 evőkanál vizet. A tűzre visszatesszük, összeforraljuk, majd hozzárakjuk a megtisztított és vékony hasábokra vágott zöldséget. Párpercnyi pirítás után beletesszük a leszűrt és apróra metélt káposztát. További egy-két percnyi pirítás után belekeverjük a paradicsompürét, és kissé összeforralva, felöntjük másfél liternyi vízzel. Beleszórjuk az összes fűszert. Felforraljuk, majd beletesszük a karikákra vágott, bőrétől megfosztott füstölt kolbászt. Kis lángon 25-30 percig főzzük. Ezután a tejfölt és fél dl vizet simára keverjük a liszttel, majd a forrásban lévő levest behabarjuk. Zúzott fokhagymával és csipetnyi cukorral ízesítjük, majd belekarikázzuk a lebőrözött virslit. Kevergetve jól kiforraljuk.