Bejelentkezés

Jelenlegi hely

Címlap

Káposztás csirke

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

 

Hozzávalók:
 

1 közepes nagyságú csirke,80 dkg savanyú káposzta,2 dl tejföl,1 nagy fej vöröshagyma,
2 evőkanál olaj,1 evőkanál piros fűszerpaprika,1 mokkáskanál őrölt babérlevél,2 gerezd fokhagyma,1 teáskanál csombor (borsikafű), egy csapott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

Elkészítés: Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Ráöntünk egy evőkanál vizet. Visszatéve rátesszük az előzőleg darabjaira vágott, megsózott, és megborsozott csirkét, és erős tűzön mindkét oldalát lepirítjuk. Előzőleg fél órán keresztül vízbe áztatott római (cserép) tálat előkészítünk. A szükség szerint átmosott, és lecsöpögtetett, káposztát összekeverjük a serpenyőben maradt hagymás olajjal, a csomborral, a babérlevélporral, sóval és 1dl tejföllel. A tálba terítjük. Tetején bőrével felfelé elhelyezzük a lepirított csirkedarabokat. A megmaradt tejföllel bekenjük, és a tál saját tetejét ráillesztve, betoljuk a hideg sütőbe. 10 percig takaréklángon, 20 percig valamivel erősebb fokozaton, majd bő egy órán keresztül közepes lángon pároljuk az ételt. Ezután a tetejét levéve, ropogósra pirítjuk a húsdarabokat. (Ha tűzálló tálban készítjük, kevés vizet öntsünk alá, és tegyük előmelegített, forró sütőbe, 1 óra alatt elkészül.) Nagyon ízletes étel, nagyobb mennyiségben is érdemes készíteni, mert sokáig eláll a hűtőszekrényben.