Bejelentkezés

Jelenlegi hely

Címlap

Káposztás csülök

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

 

Hozzávalók:

 1 húsos hátsó csülök (kb. 1,8 kg) só, 1 kiskanál egész fekete bors, 2 babérlevél, 1 fej fokhagyma ,2 közepes vöröshagyma, 80 dkg savanyú káposzta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 kiskanál szárított majoránna, 1 kiskanál paradicsompüré
 
  Elkészítés: A csülköt megtisztítjuk, fazékba elhelyezzük, és annyi hideg vizet teszünk rá, hogy ellepje. 2 kiskanál sóval, az egész borssal és a babérlevéllel fűszerezzük. A megpucolt fokhagymagerezdeket az egyik megmosott, héjastól négybe vágott vöröshagymát szintén hozzátesszük. Nagy tűzön fölforraljuk, majd takaréklángon kb. 2,5 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kissé kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A másik hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. Utóbbit lábasban kiolvasztjuk, majd a hagymát megpirítjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megsózzuk (vigyázva, mert eleve sós), a majoránnával fűszerezzük. A csülök főzőlevéből 2-3 decinyit rámerünk. Kis lángon, lefedve, többször megkeverve kb. 40 perc alatt puhára pároljuk, ha leve időközben elfőne, egy kevés főző lével mindig pótoljuk. Ha már puha, fedő nélkül kissé lefőzzük. Amikor a csülök kész, levéből kiemeljük, tepsire tesszük és közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt szép pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Ezután zsírját kis lábasba töltjük, a paradicsompürét megfuttatjuk rajta, majd a liszttel megszórva még fél percig kevergetve pirítjuk. A csülök főzőlevéből kb. 2,5 decit rámerünk, és továbbra is kevergetve 3-4 percig főzzük, ez alatt kissé besűrűsödik. Ha szükséges, ezt a pecsenyelevet utána sózzuk. Tálaláskor a csülköt kicsontozzuk úgy a legegyszerűbb, ha a csontot egy csavarással csak kihúzzuk belőle, majd a húst fölszeleteljük. Pecsenyelevével meglocsolva, a párolt savanyú káposztával körítve kínáljuk.